Si enguany vols menjar més healthy i que no es dispari la bàscula, et portem idees més suaus i igualment delicioses que t'ajudaran a esquivar aquests tradicionals “3 quilos de més”
Celebrar el Nadal, entre moltes altres coses, implica recrear els típics menús nadalencs amb manyaga i dedicació. Com renunciar a dolços i altres capritxos requereix un esforç extra que no val la pena, si vols elaborar menges més sanes per al cos, aquest és el teu dia; et presentem les propostes més senzilles i versàtils amb les quals conquistaràs els paladars de convidats de tota mena. Això sí; són una mica especials, així que no ho deixis per a última hora.
PRIMERA PARADA: NIT DE NADAL
En els sopars de Nit de Nadal, és aconsellable començar oferint aperitius o entrants lleugers i refinats, poc calòrics i en quantitats escarides. Alleugereix-los; aposta per escopinyes en el seu suc, crudités de verdura o meló amb pernil. El marisc és sempre bona opció.
Procedeix amb un segon plat també lleuger, però més contundent; considera les sopes, el peix o les cremes. Pluja d'idees: salpicón de marisc, cloïsses a la marinera, rotllets de salmó fumat i alvocat, taula de pernil ibèric i formatges, o graellada d'escamarlans, gambones, llagostes i carabiners.
SEGONA PARADA:SOPAR DE NADAL
En aquesta ocasió, els plats han de ser una mica més contundents i elaborats, sense deixar de costat el nostre propòsit de controlar els excessos i millorar la qualitat dels ingredients que afegim.
Primers plats: amanida d'escarola amb magrana i pollastre, llombarda amb poma i pinyons, carpacho de cecina amb tomàquet, sopa de marisc, tàrtar de llagostins, tonyina o salmó, crema de porros, consomé.
Segons plats: #polit al forn amb taronja, entrecot a la graella, roast beef amb salsa de verdures, pollastre rostit, guatlles rostides en el seu suc, besuc a l'esquena, lluç farcit de goles, bacallà amb tomàquet natural, rap en salsa verda amb cloïsses, llobarro a la sal, salmó al forn amb cítrics.
LES VERDURES RECLAMEN PROTAGONISME
És molt important no deixar-les de costat en aquestes dates. Si no són presents en entrants o primers plats, inclou una guarnició composta de verdures i hortalisses: pastanagues rostides amb comí, puré de poma amb romaní, carabassa rostida amb espècies, coliflor o cabdell amb pebre roig, xips de moniato i pastanaga al forn, carabasseta a la planxa. Mai ha de faltar el color verd en una taula, i menys en aquestes èpoques tan assenyalades.
TANCA EL BANQUET AMB ALGUNA COSA DOLÇ
Millor que comprar unes postres, potser més processat, opta per la fruita o elabora alguna versió casolana més baixa en calories: broquetes de fruita com a kiwi i mango, sorbet de pinya, poma rostida amb canyella, macedònia, mousse de fruits vermells amb iogurt o formatge quark, tòfones casolanes amb xocolata negra, crema de iogurt amb puré de mango, taronja preparada amb canyella i sucre blanc. Són opcions fresques i riques en fibra que t'ajudaran a aportar el toc de caixet que mereix unes postres, amb el reconeixement extra de ser tan sa.
HORA DE BRINDAR; AMB O SENSE?
A fàcils preguntes, fàcils respostes. Una mica d'alcohol que proporcioni un toc d'alegria i desinhibició mai ve malament. Així i tot, es poden elaborar begudes casolanes per a evitar el licor i els sucres afegits dels refrescos: un casolà de llima, llimona i taronja, te verd gelat, llimonada amb gingebre, smoothies de fruites, suc de tomàquet, aigua amb gas, San Francisco, sorbet de llimona amb herba-sana, sorbet de cafè amb canyella molta, mojito sense alcohol. A més és una bona manera de garantir que no hauran moments dels quals, potser, pots penedir-te.
Bones festes i a gaudir!
Alejandra Gisbert